MONDHOEKLIFT

Mondhoeken die door veroudering gaan afhangen maken dat je een beetje een chagrijnige uitstraling kunt krijgen. Dat hoeft uiteraard helemaal niet overeen te komen met hoe je je voelt. Bij mensen die tandenloos zijn en een kunstgebit dragen treedt het afhangen van de mondhoeken vaak nog sneller en meer uitgesproken op. In dat geval is de eerste stap om de prothese door de tandarts te laten controleren en zonodig aan te laten passen of te vernieuwen.

Afhangende mondhoeken kunnen worden gelift met een facelift. Voor veel mensen voelt dat echter als een brug te ver. Behandeling met fillers is ook vaak mogelijk, maar heeft een tijdelijk resultaat en moet dus af en toe worden herhaald. Een andere, meer permanente oplossing kan dan een zogenoemde mondhoeklift zijn. Hierbij verwijderen we boven de mondhoek een stukje huid zodat de mondhoek na het hechten van de huid omhoog wordt gebracht. Dit helpt bovendien tegen de bestrijding van ontstoken en daardoor rode mondhoeken.

Mondhoeken die door veroudering gaan afhangen maken dat je een beetje een chagrijnige uitstraling kunt krijgen. De marionettelijnen die vanuit de mondhoeken naar beneden verlopen kunnen dat beeld nog versterken. Deze uitstraling hoeft uiteraard helemaal niet overeen te komen met hoe je je voelt. Bij mensen die tandenloos zijn en een kunstgebit dragen treedt het afhangen van de mondhoeken vaak nog sneller en meer uitgesproken op. Ook raken ze dan geregeld onstaoken en zijn ze vaak rood. In dat geval is de eerste stap om de prothese door de tandarts te laten controleren en zonodig aan te laten passen of te vernieuwen.

Afhangende mondhoeken kunnen worden gelift met een facelift. Voor veel mensen voelt dat echter als een brug te ver. Behandeling met fillers is ook vaak mogelijk, maar heeft een tijdelijk resultaat en moet dus af en toe worden herhaald. Een andere, meer permanente oplossing kan dan een zogenoemde mondhoeklift zijn.

De operatie

Een mondhoeklift is een kleine ingreep die we onder plaatselijke verdoving uitvoeren. De ingreep duurt ongeveer 45 minuten in totaal voor beide mondhoeken. We beginnen met het aftekenen van het huidgebieden die we gaan verwijderen. Dit mag maximaal twee derde deel van de totale afstand van de mondhoek tot de nasolabiaalplooi zijn, maar is meestal iets minder. De onderste huidsnede volgt de overgang van lippenrood naar huid in het buitenste deel van de bovenlip. Afhankelijk van de gebruikte techniek volgt de huidsnede ook een klein stukje van het buitenste deel van de onderlip. De bovenste huidsnede wordt zodanig afgemeten dat er voldoende lift van de mondhoek zal optreden zonder de vorm van de bovenlip teveel te veranderen. Nadat de huid met plaatselijke verdoving is verdoofd verwijderen we het afgetekende huidgebied en stoppen we eventuele bloedinkjes met behulp van een elektrische pincet (coagulatie). Hierna sluiten we de ontstane wond minutieus. Dit geeft de lift van de mondhoek en maakt tevens het lippenrood van het buitenste deel van de bovenlip iets meer zichtbaar. De plaats van het litteken is zodanig gekozen dat dit na volledige genezing nauwelijks zichtbaar zal zijn.

In blauw zijn twee technieken voor de mondhoek weergegeven. Links op de figuur de zogenoemde taartpunt techniek. Recht op de figuur de ‘wrap around’ techniek. De huid tussen de blauwe lijnen wordt verwijderd. Door vervolgens in een speciale volgorde te hechten wordt de mondhoek gelift.

 

Wanneer er bij u sprake is van ontstoken mondhoeken dan behandelen we die met een speciale crème in de weken voorafgaand aan de operatie. Het operatieresultaat zal het mooiste zijn wanneer we niet in ontstoken huid hoeven te opereren.

Na de operatie

Mondhoeklifts geven in het algemeen weinig klachten.

Het is verstandig om de eerste paar dagen de wondjes droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als u ze maar goed droog dept (liefst niet droog vegen). Het litteken kunt u vet houden met bijvoorbeeld vaseline.

Een week na de operatie zien we u voor controle en verwijderen we de hechtingen. Daarna kunt u littekencrème gaan gebruiken en mag u ook weer make up/lippenstift aanbrengen.

Of en wanneer u na de ingreep uw werk weer zult kunnen hervatten is erg afhankelijk van u zelf en de aard van uw werk. In principe kunt u de dag na de ingreep weer aan het werk. Mensen kunnen dan uiteraard nog wel zien dat er een kleine ingreep is uitgevoerd.

Wij zien u na 6 maanden voor eindcontrole en maken dan ook weer lichtfoto’s. Uiteraard bespreken we ook of u tevreden bent met het resultaat en of er eventueel nog andere wensen zijn.

Risico’s en Complicaties

Een mondhoeklift kent weinig risico’s en complicaties. Het infectierisico na een mondhoeklift is verwaarloosbaar klein wanneer de ingreep, zoals in de ziekenhuizen waar dr. Jansma werkt, onder de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd.

In het algemeen zijn mensen zeer tevreden met het resultaat van hun mondhoeklift. Het zou natuurlijk kunnen optreden dat men na volledige genezing niet helemaal tevreden is met het resultaat. Het is belangrijk om bij het eerste gesprek te zorgen dat het verwachtingspatroon van u realistisch is en om mensen bijvoorbeeld te wijzen op al bestaande asymmetrie. Ook is het belangrijk om foto’s te maken voorafgaand aan de operatie.

Het kan soms voorkomen dat we samen met u na 6 maanden tot de conclusie komen dat een kleine aanvullende correctie nodig is om het resultaat te verbeteren. Dit kan een aanvullende chirurgische correctie zijn, maar ook de toepassing van een hyaluronzuurfiller. Dat bespreken we dan uiteraard open en eerlijk met u.