LITTEKENCORRECTIE
U heeft een ontsierend litteken waar u zich aan stoort? Voor dat litteken kunnen verschillende oorzaken bestaan. Zo kan het zijn ontstaan door een operatie of door een ongeluk of bijvoorbeeld door acne of een andere huidaandoening. Soms is een litteken op zich wel netjes genezen maar is de richting waarin het verloopt ongunstig. Het kan ook zijn gaan trekken of verdiept zijn geraakt. Andere littekens zullen juist tijdens de genezing erg breed en eventueel ook dik geworden zijn (hypertrofie).
Afhankelijk van uw wensen, de oorzaak van het litteken en onder andere uw huidtype bestaan er diverse mogelijkheden om een litteken te corrigeren. Uiteraard zal het nooit verdwijnen, maar vaak kan het wel minder opvallend en mooier worden. Er zijn verschillende operatie technieken om een litteken te corrigeren qua richting, lengte en breedte. Soms kan een litteken verbeteren door ontstekingsremmers te injecteren of door het te bedekken met siliconen. Ook kan soms van laser gebruik worden gemaakt. Tegenwoordig maken we ook steeds vaker gebruik van lipofilling (vet injecties) om littekens te behandelen.
U kunt gerust een afspraak maken om de mogelijkheden van een littekencorrectie te bespreken. Wanneer het beter lijkt om u te verwijzen voor bijvoorbeeld een laser behandeling dan doen we dat uiteraard en gaan we niet zelf eerst iets anders proberen.
Voor een ontsierend litteken kunnen verschillende oorzaken bestaan. Zo kan het zijn ontstaan door een operatie of door een ongeluk of bijvoorbeeld door acne of een andere huidaandoening. Soms is een litteken op zich wel netjes genezen maar is de richting waarin het verloopt ongunstig. Het kan ook zijn gaan trekken of verdiept zijn geraakt. Andere littekens zullen juist tijdens de genezing erg breed en eventueel ook dik geworden zijn (hypertrofie).
Er diverse mogelijkheden om een litteken te corrigeren. Uiteraard zal het nooit verdwijnen, maar vaak kan het wel minder opvallend en mooier worden. Er zijn verschillende operatie technieken om een litteken te corrigeren qua richting, vorm, lengte en breedte. Soms kan een litteken ook verbeteren door niet chirurgische technieken zoals het injecteren van ontstekingsremmers, bedekking met siliconen, dermabrasie of laser behandeling. Daarnaast maken we tegenwoordig ook steeds vaker gebruik van lipofilling (vet injecties) om littekens te behandelen. Dit kan het volume herstellen onder ingevallen littekens en dankzij de aanwezigheid van stamcellen in het vet ook andere positieve affecten hebben.
De operatie
Een littekencorrectie is een in veel gevallen een relatief kleine ingreep die we onder plaatselijke verdoving uitvoeren. We beginnen met het aftekenen van de huidsnedes die we gaan maken. Er zijn verschillende operatie technieken om een litteken te corrigeren qua richting vorm en breedte. Vaak zijn deze erop gericht om het litteken zodanig weg te snijden en opnieuw te hechten dat het fraaier en in een betere richting kan gaan genezen. Ook bestaan er tal van zogenoemde plastieken waarmee we het verloop van het litteken gunstiger kunnen maken ten opzichte van de huidlijnen en waarmee we de spanning op het weefsel kunnen verminderen. Nadat de huid met plaatselijke verdoving is verdoofd verwijderen we het oorspronkelijke litteken volgens de tekening en maken we zonodig aanvullende plastieken om weefsel te verschuiven. Eventuele bloedinkjes stoppen we met behulp van een elektrische pincet (coagulatie). Hierna sluiten we de ontstane wond minutieus. Meestal plaatsen we er tot slot plakstrips overheen om daarmee de spanning op de wond zoveel mogelijk te verminderen.
Na de operatie
Een littekencorrectie geeft in het algemeen weinig klachten.
Het is verstandig om de eerste paar dagen de wondjes droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als u ze maar goed droog dept (liefst niet droog vegen). De eventuele plakstrips moet u ook laten zitten tot de eerste controle. Zij halen de spanning van het wondje, zeker als er ook zwelling is opgetreden.
Een week na de operatie zien we u voor controle en verwijderen we de plakstrips en de hechtingen. Daarna kunt u littekencrème of siliconencrème gaan gebruiken en mag u ook weer make up aanbrengen.
Of en wanneer u na de ingreep uw werk weer zult kunnen hervatten is erg afhankelijk van u zelf en de aard van uw werk. In principe kunt u de dag na de ingreep weer aan het werk. Mensen kunnen dan uiteraard nog wel zien dat er een kleine ingreep is uitgevoerd.
Wij zien u na 6 maanden voor eindcontrole en maken dan ook weer lichtfoto’s. Uiteraard bespreken we ook of u tevreden bent met het resultaat en of er eventueel nog andere wensen zijn.
Risico’s en Complicaties
Een littekencorrectie kent weinig risico’s en complicaties. Het infectierisico is klein wanneer de ingreep, zoals in de ziekenhuizen waar dr. Jansma werkt, onder de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd.
In het algemeen zijn mensen tevreden met het resultaat van de littekencorrectie. Het kan natuurlijk voorkomen dat men na volledige genezing niet helemaal tevreden is met het resultaat. Het is belangrijk om bij het eerste gesprek te zorgen dat het verwachtingspatroon van u realistisch is. Los van de operatietechniek en de oorspronkelijke vorm en het verloop van het litteken is het bovendien helaas zo dat de huid van sommige mensen nu eenmaal minder fraaie littekens maakt dan die van anderen. Hier heeft een arts vaak maar beperkte invloed op. Verbetering kan dan wel worden bereikt, maar wonderen mogen niet worden verwacht.
Wanneer we samen met u na 6 maanden tot de conclusie komen dat een kleine aanvullende correctie nodig is om het resultaat te verbeteren bespreken we dat eerlijk met u. Dit kan een aanvullende chirurgische correctie zijn, maar ook de toepassing van bijvoorbeeld een hyaluronzuurfiller of een andere niet chirurgische techniek.