HALSLIFT

Bij het ouder worden neemt het volume van de onderhuidse weefsels af en gaan ze bovendien zakken. De huid en vaak ook de spieren worden slapper en minder elastisch wat tot weefseloverschot op bepaalde plaatsen zal leiden. Wanneer dit ook vooraan in de hals gebeurt kunnen mensen zich daar zelf erg aan gaan storen. Er ontstaat in meer of mindere mate een kalkoenachtige hals met nauwelijks zichtbare overgang van kin naar hals. Er kunnen verticale lijnen in de hals ontstaan omdat de randen van de oppervlakkige halsspier zichtbaar worden. Ook zullen horizontale halsrimpels optreden. Uiteraard speelt de bouw van uw gezicht hierbij een belangrijke rol. Zo zal een terugliggende onderkaak sneller aanleiding geven tot een slecht zichtbare overgang tussen kin en hals.

Een halslift richt zich op het liften van de oppervlakkige halsspier waardoor de hoek tussen kin en hals weer zichtbaar wordt. Vaak wordt dit gecombineerd met het verwijderen van onderhuids vetweefsel. In de meeste gevallen is de halslift een onderdeel van een facelift. Bij een terugliggende onderkaak kan het plaatsen van een kin implantaat of het uitvoeren van een operatieve kin correctie ook helpen om een fraai resultaat te bereiken.
Uw wensen en opties bespreken we graag tijdens het eerste bezoek.

Bij het ouder worden neemt het volume van de onderhuidse weefsels af en gaan ze bovendien zakken. De huid en vaak ook de spieren worden slapper en minder elastisch wat tot weefseloverschot op bepaalde plaatsen zal leiden. Wanneer dit ook vooraan in de hals gebeurt kunnen mensen zich daar zelf erg aan gaan storen. Er ontstaat in meer of mindere mate een kalkoenachtige hals met nauwelijks zichtbare overgang van kin naar hals. Er kunnen verticale lijnen in de hals ontstaan omdat de voorste randen van de halsspier zichtbaar worden (platysma banden). Ook zullen horizontale halsrimpels optreden. Uiteraard speelt de bouw van uw gezicht hierbij een belangrijke rol. Zo zal een terugliggende onderkaak sneller aanleiding geven tot een slecht zichtbare overgang tussen kin en hals.

Een halslift richt zich op het liften van de oppervlakkige halsspier waardoor de hoek tussen kin en hals weer zichtbaar wordt. Vaak wordt dit gecombineerd met het verwijderen van vetweefsel. In de meeste gevallen is de halslift een onderdeel van een facelift. Bij een terugliggende onderkaak kan het plaatsen van een kin implantaat of het uitvoeren van een operatieve kin correctie ook helpen om een fraai resultaat te bereiken. Als aanvulling op de halslift of de facelift kan het nodig zijn om ook een zogenoemde corset plastiek uit te voeren (platysma plicatie). Hierbij worden onder de kin de voorranden van beide oppervlakkige halsspieren aan elkaar gehecht om zo een betere accentuering van de hoek tussen kin en hals te bereiken.

De operatie (halslift)

Halslifts worden onder narcose uitgevoerd. Dit heeft te maken met zowel de uitgebreidheid als de tijdsduur van de ingreep. Bovendien is de halslift in de meeste gevallen een onderdeel van een uitgebreide facelift. Bij de halslift maken we achter en onder het oor een huidsnede. Vanuit de huidsnede prepareren we de huid over de kaakrand en in een deel van de hals los. De onderlaag die in de hals bestaat uit de oppervlakkige halsspier (platysma) prepareren we nu gedeeltelijk vrij waarna deze kan worden gelift en gehecht . Dit bepaalt grotendeels het resultaat van uw halslift. Het huidoverschot wat door de verstrakking van de onderlaag optreedt verwijderen we ter plaatse van de huidsnede achter het oor. De huid sluiten we vervolgens minutieus en zonder spanning.
Afhankelijk van de vorm en het volume van uw hals kan het nodig zijn om de halslift te combineren met liposuctie. Om een betere hoek tussen de kin en hals te kunnen bereiken is het soms nodig om ook onder de kin een huidsnede te maken. Via die benadering kunnen de voorranden van de halsspier aan elkaar worden gehecht voor een fraaier effect (zie corset plastiek).

Gecombineerde facelift en halslift. De witte pijlen in de hals geven de richting aan waarin de onderlaag wordt gelift. De rode pijlen geven de richting aan waarin de huid wordt gelift.

 

De operatie (corset plastiek; platysma plicatie)

Een corset plastiek voeren we bijna altijd uit in combinatie met een halslift (en facelift) en in die gevallen dus onder narcose. Af en toe komt het voor dat we deze ingreep apart uitvoeren. Dan is het ook mogelijk om dat onder plaatselijke verdoving te doen. De corset plastiek richt zich op het verbeteren van de hoek tussen kin en hals. Zeker bij mensen waarbij de voorranden van de oppervlakkige halsspier aan weerszijden van het midden als verticale lijnen zichtbaar zijn kan dat een goede optie zijn. Ook biedt deze ingreep de mogelijkheid om dieper gelegen vet onder de kin te verwijderen omdat dat met liposuctie niet goed mogelijk is. Vlak onder de kin maken we een huidsnede van ongeveer 3 cm lengte. Vanuit de huidsnede prepareren we de huid in het middelste deel van de hals los. Vervolgens prepareren we de voorranden van de linker en rechter oppervlakkige halsspier vrij en verwijderen het er tussen gelegen vet. Vanaf de kin tot aan het tongbeen hechten we de beide halsspieren nu stevig aan elkaar (platysma plicatie)wordt zo strakker en de hoek tussen kin en hals wordt geaccentueerd. Het huidoverschot wat hierbij vaak optreedt werken we vervolgens met de halslift weg achter beide oren. De huidsnede onder de kin sluiten we minutieus en zonder spanning.

Schematische afbeelding van een halslift met corset plastiek. Vooraan in de hals worden de bovenste randen van de linker en rechter oppervlakkige halsspier aan elkaar gehecht. Voor en onder het oor wordt de oppervlakkige halsspier naar achter gelift. De witte pijlen geven het effect op de onderlaag weer.

 

Na de operatie

Een halslift geeft in het algemeen weinig pijnklachten, maar wel de nodige ongemakken. Dit geldt natuurlijk zeker bij combinatie met een uitgebreide facelift of in combinatie met andere esthetische procedures. Zwelling zal zeker op gaan treden. Koelen is daarom verstandig. Het beste kunt u de eerste uren na de ingreep het operatiegebied steeds 10 minuten per kwartier koelen met ijsblokjes of een cold pack. Na ingrepen onder narcose gebruiken we daar een koelapparaat voor. Ook treedt vaak na enige tijd verkleuring van de huid op door een bloeduitstorting. Door de werking van de zwaartekracht treden bloeduitstortingen ook op buiten het operatiegebied. Om bloedingen te voorkomen is het belangrijk om druk verhogende momenten zoals bij bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Na een halslift plaatsen we elastisch steunverband met klittenbandsluiting (jaw bra), dit verkleint de kans op zwelling en bloeduitstorting en geeft steun aan de gelifte weefsels. De bedoeling is dat u deze jaw bra de eerste twee dagen constant draagt en daarna nog twee weken alleen ‘s nachts. Hoewel het effect niet wetenschappelijk is bewezen, kunt u vanaf een week voor de ingreep tot twee weken erna dagelijks Arnica en vitamine C gebruiken om bloeduitstortingen te helpen voorkomen. De zwelling is na een week grotendeels verdwenen. Hetzelfde geldt voor de bloeduitstorting. Restanten van de bloeduitstorting kunnen langer aanhouden.

Het is verstandig om de eerste paar dagen de wonden droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als u ze maar goed droog dept (liefst niet droog vegen).

Het is ook verstandig om met een extra kussen te slapen zodat u uw hals niet teveel strekt.
Een week na de operatie zien we u voor controle en verwijderen we de hechtingen. Daarna kunt u littekencrème gaan gebruiken en mag u ook weer make up aanbrengen.

Omdat na liftingsprocedures een deel van het effect in het begin weer verloren kan gaan zullen we bij de operatie meestal iets overcorrigeren. Het resultaat zal er daardoor in het begin vaak iets overdreven uitzien. Dit zal zich gedurende de eerste maanden na de ingreep normaliseren. Ook zullen de weefsels van de onderlaag in het begin strak aanvoelen. Dit neemt gedurende de eerste weken af.

Of en wanneer u na de ingreep uw werk weer zult kunnen hervatten is erg afhankelijk van u zelf en de aard van uw werk. Het is verstandig om een week na de ingreep vrij te nemen. Rustige sporten zoals joggen zijn na 2-3 weken weer verantwoord. Contactsporten kunt u het beste iets langer vermijden.

Wij zien u na 6 maanden voor eindcontrole en maken dan ook weer lichtfoto’s. Uiteraard bespreken we ook of u tevreden bent met het resultaat en of er eventueel nog andere wensen zijn.

Risico’s en Complicaties

Een halslift is een grotere ingreep waar toch wel enkele risico’s en complicaties aan verbonden zijn. Na een halslift zou een bloeding kunnen optreden. Dit risico kan zeer klein worden gehouden door bloedvaatjes tijdens de ingreep zorgvuldig dicht te branden (coaguleren), door druk verhogende momenten na de ingreep te voorkomen (bukken, zwaar tillen), door de eerste dag een elastisch drukverband te dragen en door bloedverdunners te stoppen voorafgaand aan de ingreep (uiteraard in overleg met dr. Jansma en de voorschrijvend arts). Wanneer een forse bloeduitstorting met zwelling optreedt is het belangrijk dat die wordt ontlast omdat de genezing anders nadelig kan worden beïnvloed. Het infectierisico na een halslift is klein wanneer de ingreep, zoals in de ziekenhuizen waar dr. Jansma werkt, onder de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd.

Bij een halslift is het van belang om in de juiste onderhuidse laag (lagen) te opereren. Zenuwtakjes van de aangezichtszenuw die zorgen voor het aansturen van de mimiek mogen uiteraard niet beschadigd worden. Soms kan er tijdelijke uitval van een zenuwtakje optreden. Bij een juiste operatietechniek is het risico op blijvende schade klein.

Na een facelift is het normaal dat het gevoel in de huid die losgemaakt is de eerste maanden is verminderd. Dit herstelt zich weer in de eerste maanden na de ingreep.
In het algemeen zijn mensen tevreden met het resultaat van hun halslift. Het zou natuurlijk kunnen optreden dat men na volledige genezing niet helemaal tevreden is met het resultaat of dat men er meer van had verwacht. Het is belangrijk om bij het eerste gesprek te zorgen dat het verwachtingspatroon van u realistisch is. Het voldoende liften van de hals is een van de moeilijkste dingen in de esthetische aangezichtschirurgie.

Het kan soms voorkomen dat we samen met u na 6 maanden tot de conclusie komen dat een kleine aanvullende correctie nodig is om het resultaat te verbeteren. Zo kan het zijn dat het litteken ergens een kleine verbetering behoeft. Dat bespreken we dan uiteraard open en eerlijk met u.