BOVENOOGLIDCORRECTIE

Uw ogen trekken, meer dan andere delen van het gezicht, de aandacht van u zelf en die van uw omgeving. Niet voor niets worden de ogen vaak beschouwd als ‘de spiegel van de ziel’.

Door verouderingsverschijnselen zoals het zakken van weefsels, verlies van elasticiteit van de huid en afname van volume van onderhuidse weefsels zien we veranderingen van de bovenoogleden optreden. De meeste mensen storen zich daarbij vooral aan het huidoverschot in het bovenooglid dat vaak een vermoeide uitstraling geeft. Dit kan bovendien gepaard gaan met klachten zoals een moe en zwaar gevoel, een verminderd blikveld en hoofdpijn. de ooglidcorrectie is daarom de meest uitgevoerde esthetische operatie in het aangezicht. Deze ingreep kan u helpen er weer fris en jeugdiger uit te zien, passend bij hoe u zich voelt.

Bij de correctie van het bovenooglid verwijderen we het huidoverschot op een zodanige manier dat het litteken onzichtbaar in de ooglidplooi valt. Soms verwijderen we ook een klein reepje uit de kringspier rond het oog en eventueel een beetje vet uit de ooghoek naast de neus omdat dit van tevoren uitpuilde.

De bovenooglidcorrectie voeren we uit onder plaatselijke verdoving en is een relatief kleine ingreep met weinig risico’s.

De wenkbrauw is onlosmakelijk verbonden met het bovenooglid. Omdat de wenkbrauw door de verouderingsprocessen ook zal zakken kan het soms beter zijn om in plaats van een bovenooglidcorrectie, of in combinatie daarmee, de wenkbrauw geheel of gedeeltelijk te liften(zie wenkbrauwlift). Uiteraard bespreken we dit met u tijdens het eerste bezoek.

Dr. Jansma voert met veel passie ooglidcorrecties uit en is ook betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar ooglidcorrecties.

 

Een frisse, open blik en een jeugdige uitstraling met tegelijkertijd afname van functionele klachten zoals een zwaar gevoel, verminderd blikveld en hoofdpijn. Dat zijn de belangrijkste redenen voor mensen om een bovenooglidcorrectie te laten uitvoeren. De ene persoon is daarbij soms meer gericht op het esthetische resultaat terwijl de ander de ooglidcorrectie vooral laat uitvoeren in verband met klachten. De bovenooglidcorrectie is de meest uitgevoerde esthetische ingreep in het aangezicht. Het is een relatief kleine ingreep met weinig risico’s en een hoge tevredenheid.

De operatie

De bovenooglidcorrectie voeren we onder plaatselijke verdoving uit en duurt in totaal ongeveer 45 minuten voor beide ogen. Nadat lichtfoto’s zijn gemaakt om de beginsituatie vast te leggen beginnen we met het aftekenen van de huid die verwijderd zal worden. In feite is dat tekenen het belangrijkste deel van de ingreep. We tekenen altijd af terwijl u zit, omdat we dan het beste kunnen beoordelen hoeveel huid verwijderd moet worden voor een fraai resultaat. Ook kunnen we dan beter beoordelen waar de ooglidplooi moet liggen. Het uiteindelijke litteken moet namelijk precies in die plooi vallen waardoor het onzichtbaar is. Er wordt voorzichtig onderhuids verdoofd waarna we de afgetekende huid verwijderden. Met een elektrische pincet worden kleine bloedinkjes gestopt. Soms verwijderen we aanvullend een klein reepje uit de kringspier die direct onder de huid is gelegen. Dit doen we dan om een beetje extra volume te verwijderen en om te proberen de ooglidplooi te accentueren. Wanneer er aan de kant van het ooglid naast de neus vet opbolt door de huid kunnen we hier een deel van verwijderen. Omdat volume juist een teken van jeugdigheid is, zijn we tegenwoordig erg spaarzaam met het verwijderen van onderhuidse weefsels en kan in veel gevallen worden volstaan met alleen het verwijderen van het huidoverschot. Aan het einde van de ingreep sluiten we de huid met een onderhuidse hechting en plakken we een smalle huidkleurige plakstrip over het wondje.

Na de operatie

Ooglidcorrecties geven in het algemeen weinig pijnklachten. Zwelling zal echter wel op gaan treden. Koelen is daarom verstandig. Het beste kunt u de eerste uren na de ingreep de oogleden steeds 10 minuten per kwartier koelen met kleine porties ijsblokjes of doperwten. Ook treedt vaak na enige tijd verkleuring van de huid op door een bloeduitstorting. Om bloedingen te voorkomen is het belangrijk om druk verhogende momenten zoals bij bukken en zwaar tillen de eerste dagen zoveel mogelijk te vermijden. Hoewel het effect niet wetenschappelijk is bewezen, kunt u vanaf een week voor de ingreep tot twee weken erna dagelijks Arnica en vitamine C gebruiken om bloeduitstortingen te helpen voorkomen. De zwelling is binnen een week grotendeels verdwenen. Hetzelfde geldt voor de bloeduitstorting.

Het is verstandig om de eerste paar dagen de wondjes droog te houden. Daarna mogen ze nat worden als u ze maar goed droog dept (liefst niet droog vegen). De plakstrips kunt u het beste gewoon laten zitten.

Een week na de operatie zien we u voor controle en verwijderen we de plakstrips en de hechtingen. Daarna kunt u littekencrème gaan gebruiken en mag u ook weer make up aanbrengen.

Na de operatie is er in meer of mindere mate een doof gevoel in de huid van het bovenooglidaanwezig. Dit houdt vaak enkele maanden aan en herstelt langzaam. Dit komt doordat er kleine zenuwtakjes in de huid zijn doorgesneden.

Of en wanneer u na de ingreep uw werk weer zult kunnen hervatten is erg afhankelijk van u zelf en de aard van uw werk. In principe kunt u enkele dagen na de ingreep weer aan het werk. Mensen kunnen dan uiteraard nog wel zien dat er een ooglidcorrectie is uitgevoerd. Sommige mensen nemen daarom een week vrij na de ingreep. Rustige sporten zoals joggen zijn dan ook weer verantwoord. Contactsporten kunt u het beste de eerste weken vermijden.

Wij zien u na 6 maanden voor eindcontrole en maken dan ook weer lichtfoto’s. Uiteraard bespreken we ook of u tevreden bent met het resultaat en of er eventueel nog andere wensen zijn.

Risico’s en Complicaties

Een bovenooglidcorrectie kent weinig risico’s en complicaties. Na een ooglidcorrectie zoueen bloeding kunnen optreden. Wanneer dit in de oogkas is, dan kan de oogzenuw bedreigd worden en dient snel te worden opgetreden. Omdat bij de meeste bovenooglidcorrecties alleen oppervlakkig wordt geopereerd is dit risico in die gevallen niet aanwezig. Bij ooglidcorrecties waarbij dit risico wel bestaat kan dat zeer klein worden gehouden door bloedvaatjes tijdens de ingreep zorgvuldig dicht te branden (coaguleren), door druk verhogende momenten na de ingreep te voorkomen (bukken, zwaar tillen) en door bloedverdunners te stoppen voorafgaand aan de ingreep (uiteraard in overleg met dr. Jansma en de voorschrijvend arts). Hetinfectierisico na een ooglidcorrectie is verwaarloosbaar klein wanneer de ingreep, zoals in de ziekenhuizen waar dr. Jansma werkt, onder de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd.

Wanneer teveel huid uit het bovenooglid zou worden verwijderd kan dat er toe leiden dat het oog niet goed meer gesloten kan worden. Dat zou een ernstige complicatie zijn. Het is daarom van belang dat bij de ooglidcorrectie de hoeveelheid te verwijderen huid zorgvuldig wordt bepaald en dat men altijd aan de veilige kant blijft. Het resultaat van de ooglidcorrectie is bovendien mooier en natuurlijker als men de huid verwijdering niet overdrijft.

In het algemeen zijn mensen zeer tevreden met het resultaat van hun ooglidcorrectie. Het zou natuurlijk kunnen optreden dat men na volledige genezing niet helemaal tevreden is met het resultaat of dat er bijvoorbeeld sprake is van asymmetrie. Het is belangrijk om bij het eerste gesprek te zorgen dat het verwachtingspatroon van u realistisch is en om mensen bijvoorbeeld te wijzen op al bestaande asymmetrie. Mede daarom is het belangrijk om foto’s te maken voorafgaand aan de operatie.

Het kan soms voorkomen dat we samen met u na 6 maanden tot de conclusie komen dat een kleine aanvullende correctie nodig is om het resultaat te verbeteren. Dat bespreken we dan uiteraard open en eerlijk met u. Ook opereren blijft mensenwerk.